Vintern har nu passerat och vi har kommit in en bra bit in i våren här.
Bina har sedan i början på mars tittat ut ur bikuporna varmare dagar, och gjort kortare flygturer i sök efter föda och vatten. Under vintern förlorade vi ett tiotal bisamhällen utav ca 250 bisamhällen. De bisamhällena dog främst till följd av att de var för svaga redan i höstas. Ytterligare ett tiotal bisamhällen tynade bort under april. I några bisamhällen slutade drottningens äggläggningförmåga att fungera och bisamhällena utvecklades till så kallade ”puckelsamhällen”, där bara drönare föds. Några få bisamhällen tynade bort och blev för svaga helt enkelt, de rövades av myror och tynade helt enkelt bort. Den totala förlusten av bisamhällen under vintern stannade hos oss runt ca 10 %. Det är en ganska normal procent och acceptabel förlust.
De bisamhällen som har överlevt vintern börjar nu att öka på sin bistyrka och det märks i bikuporna att aktiviteten ökar, bina blir bra många fler, det börjar bli mycket yngel och det börjar bli trångt med bin, yngel, pollen och nektar i kuporna. Så i veckan som gick satte jag på skattlådorna för att ge bina mer plats för honungen som nu efter varma dagar börjar komma in allt mer!
De tidiga och viktigaste nektarkällorna för bina, Sälgen och Lönnen har nyligen blommat över. Nektarn från dessa räcker oftast bara till binas egna foderförbrukning. Men nu tittar Maskrosor fram allt mer för var dag som passerar, fruktträden har slagit ut i mängder, och Raps börjar blomma. Nu stundar en härlig tid. I två månader framöver till mitten på juli finns det gott om blommande blommor för bina och det är nu som huvuddraget för honungsskörden infaller. Det finns också risk/chans att man kan se en och annan bisvärm komma och gå nu den närmsta tiden! Ser ni en sådan, kontakta gärna en biodlare. Ni hittar era närmsta lokala biodlare via Sveriges Biodlares Riksförbunds hemsida, på www.biodlarna.se
Blir det nu bara några varma dagar framöver, så dröjer det inte länge tills vi kan njuta av årets första nyslungade honung! Just nu pekar väderrapporterna på sol och värme över 20 grader närmsta veckan! Så om det nu stämmer, så behöver vi nog bara vänta 2-3 veckor, innan vi kan börja skörda årets första nyslungade honung! Slutet på maj, början på juni, tror jag försäljningen av årets första nyslungade, nyskördade Färskhonung finns tillgänglig här på hemsidan, i webbshopen.
Precis som sommaren är den färska nyskördade honungen lika efterlängtad efter en lång, mörk och kall vinter. Äntligen är det sommar med surr i luften och äntligen är årets honung på gång!
Inlägget Våren 2022 och prognos för årets första honung! dök först upp på Hökensås Bigårdar.