Efter några magra år vad gäller Ljunghonung har vi nu precis skördat en bra skörd hittills i år! Och när vädret väl mellan skurarna tillåter bina sina flygturer så fortsätter bina flyga till ljungen på Hökensås så det kan bli en bra höstskörd på Ljung i år. Det håller vi tummarna för!
Välkommen att handla årets första Ljunghonung i vår webbshop!
Över hälften av tävlingsbidragen i honung var i världsklass. Men andra hälften får inte ens kallas honung! Årets upplaga av World Beekeeping Awards ägde rum på Apimondia i Montreal i mitten av september 2019. Bidragen till tävlingen analyseras först kemiskt och sedan smakmässigt och visuellt. Detta år hade många problem med sockersammansättningen och i en hel del av bidragen hittades antibiotikarester. Antibiotika är otillåtet för svensk honungsodling.
Nogranna laboratorieanalyser
Tävlingsbidragen fick genomgå omfattande kemiska analyser. Bland annat avslöjades om honungen värmts upp för mycket eller lagrats för länge. Antibiotika är inte tillåtet inom biodling i Europa men används i andra delar av världen för att behandla bakterieangrepp på bisamhällen.
Antibiotika inte tillåtet i svensk honung
I Sverige hanteras honung generellt varsamt för att behålla sin naturliga kvalitet och det är inte tillåtet att använda antibiotika för att bekämpa sjukdomar i bisamhällena, berättar Svenska Bins projektledare Lotta Fabricius Kristiansen, som besökte Apimondia tillsammans med andra biodlare från Sverige.
– Svenska biodlare arbetar aktivt med att höja kvaliteten. Därför är det ofta säkrare att köpa svensk honung av bra kvalitet – då vet man att den kommer direkt från naturen utan några främmande ämnen som tillsatt socker och läkemedelsrester. Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen säljs billig honung som dyr och med falskt ursprung, eller så drygar man ut honungen med socker.
Alla försöker vi göra bra matval men det är inte så himla lätt. Vi tror att vi gör rätt, när vi egentligen ur ett klimatperspektiv gör fel. Det menar kände bagaren Sébastien Boudet, Aftonbladet. I dag är Sébastien Boudet en förebild för många som vill förstå hur saker och ting påverkar miljö och klimat. Han väljer bort snabbmat, hör och häpna “vegansk mat som inte är ekologisk” och importerade råvaror. Varför? Jo, för även om maten är vegetarisk eller vegansk så har den fortfarande ofta orsakat stora utsläpp i form av besprutade råvaror och konstgödsel i jordar. Han säger: “– Ja, det kostar lite mer med ekologiskt, men det betalar sig i längden. Att inte köpa ekologiskt är lite som en sån reklam: Köp nu och betala efter påsk. Men det som är billigt nu kommer att kosta oss i framtiden”.
Veganer äter inte honung för att bina har jobbat för den, men de äter smoothie med papaya, mango, kokos och avokado och så spetsar de den med mandelmjölk. Regnskogen skövlas och djur dör, säger Sebastian Boudet och berättar om mandelproduktionen. Mandeln odlas på fält i Kalifornien vilket gör att man kör dit stora långtradare fulla med bin, importerade från Ukraina eller Litauen till USA, som få pollinera mandelblommorna. Lägg där till vattenresurserna som krävs för att odla mandel, något som torkar ut stora delar av ett redan utsatt Kalifornien. Honung å andra sidan är inte importerad och helt naturlig råvara.
– Man vill förklara för folk hur det ligger till, men då tror alla att det är kört. Men det är inte kört, det finns massa saker som man kan göra. I Västra Götaland finns det massa bra exempel bland annat så har man i Tidaholm gått samman med en gemensam märkning som heter Lokalproducerat Väst. En märkning för konsumenter för att förstå var matens ursprung kommer ifrån. Smart va?
En mild vinter såhär långt. Ingen snö. Blåsigt. Idag har det varit 10 plusgrader och sol. Vårkänsla i luften. En del bin flyger ut från flustren och passar nu på att komma ut medan det är varmt för årstiden. Förhoppningsvis låter sig bina inte luras av detta utan följer sin årscykel efter ljuset och solen. Men det skulle kännas bättre om det var vinter på riktigt. Lite snö åtminstone. Dock inte över metern som vi hade här vintrarna 2010 och 2011. Vem vet vad februari kommer att bjuda på?
En skidutflykt vintern 2010 för att skotta fram bina ur den djupa snön. Tidaholm toppade snödjupet i Sverige både 2010 och 2011.
Nu är fjolårets ”vanliga” honung på 500 gram glasburk slut. 2019 års honungsskörd var mindre än normalt i våra trakter, så vi misstänkte att honungen kunde ta slut innan årets nya honung kommer in.
Men misströsta inte! Bina är flitiga och samlar snart in årets första honung! Än så länge har vädret varit för kallt för att blommorna ska ge tillräckligt med nektar och kylan har även fått bina att stanna hemma i kupan.
Men förutsättningarna är goda. Just nu blommar både maskros, raps, fruktträd och hägg. Och hela tiden fylls antalet blommande träd, buskar och blommor på nu! Bisamhällena är starka och välmående och sitter nu bara likt biodlaren och väntar på varmare väder. Får vi bara lite värme nu så kommer det snart att finnas ett överskott på honung i bikuporna!
Jag räknar med att vi har årets första nyskördade honung till försäljning i början på juni. Då kommer även den ”färska nyslungade” honungen att finnas i webbshoppen.
Ljunghonung har vi fortfarande gott om kvar på lagret.
Jag kommer inte att stänga ned försäljningen av den ”vanliga” honungen i webbshoppen. Utan alla som lägger en order kommer få svar via e-post att den är tillfälligt slut och erbjuds få sin order pausad tills årets första nyskördade honung kan levereras. Mer information får ni per mejl.
Bästa hälsningar från biodlare Marcus Schultz på Hökensås Bigårdar!
Idag kom Sveriges Radio Skaraborg på besök. De var ute på tisdagsresa i Madängsholm, en välkänd by som mitt hem gränsar till,. Jag var ute och förberedde bilen för att åka ut till bina och rätt vad det var så stod en reporter hemma och sände live! Vilken överraskning! Men kul att de var intresserade!
Den vanliga honungen tog slut i förra veckan. Ljunghonung finns fortfarande, men även den börjar minska i kylrummet.
Idag var jag ute och kollade hur det såg ut i bikuporna. Om det har börjat komma in någon ny honung ännu. Och det varierar. Där raps och maskros blommar finns det nu mycket nyindragen honung! På en del platser. Naturen och blomningen är i lite olika fas mellan olika platser i år. Hos en del bigårdar är det fortfarande dåligt med honung.
Idag hade vi första riktigt varma sommardagen med över 20 grader. Och det sätter fart på både bisamhällena och blomningen! Det betyder att bina nu äntligen kan börja samla in honung, och det även så det räcker till oss.
Innan honungen kan börja skördas måste den få mogna någon vecka till i bikupan. Bina sänker nu vattenhalten i den och täcker den med vax. Och så måste de hinna få samla in lite ny honung i den nya skattlådan de får nu, så jag inte tar all honung från dem. De måste alltid ha tillräckligt med honung kvar själva om det blir en längre period med dåligt väder framöver.
Fortsätter nu det varma sommarvädret vi nu fått så kommer nog årets första skörd kunna påbörjas om någon vecka. Först ska slungrummet iordningställas, städas och all slungutrustning ska diskas och förberedas. Och så hinner bina under den tiden att börja fylla andra skattlådan så de inte berövas all honung när det blir dags för första skörden, om någon vecka.
Jag är inte alltid ensam biodlare numera. Min treåriga dotter gillar att hjälpa sin pappa med det mesta som hör biodlingen till, om det så gäller att diska bikupor, packa bilen, hon och farmor hjälper mig med mycket av det arbete som är okänt för många utanför biodlingen. Ett antal ramar med vax smälter vi under våren som bina ska få, nya ljusa fina ramar att samla in honungen i. Men att följa med ut till bina, det är häftigt!
Årets första honung är nu skördad! Senaste veckans fina sommarväder har satt fart på blomningen och bina! Nu börjar det fyllas på med honung i bikuporna och i några bigårdar har honungen mognat och skörden har kunnat påbörjas! Årets första honung är överlägset den godaste! Den kommer framförallt från maskrosorna, fruktträden och rapsen.
Välkommen med din beställning av honung i webbshoppen!
Nu närmar vi oss juni med stormsteg och bina har lyckats samla in årets första honung på fruktträden och maskrosorna! Vädret har varit lite kyligt men emellanåt har solen lyst och vi har haft 17-18 grader från och till. Och då har bina jobbat på bra! Honungen ska nu bara få mogna några dagar till hos bina.
I nästa vecka kommer vi börja att skörda årets första honung i de bikupor som har lyckats bäst med honungsinsamlandet såhär långt.
Så är ni sugna på årets första nyskördade Färskhonung så håll utkik i webbshoppen närmsta dagarna.
Till helgen väntas soligare väder och värmen verkar återvända och då kommer honungen. Det är gott om bin i bikuporna nu, de börjar att nå full bistyrka, och blommor finns det nu gott om! Raps, maskros, hägg, kastanjeträd, oxelträd är några av alla de dragväxter och blommor som bina nu flyger till.
Här står bina vid raps. Färsk nyskördad honung!Alla biodlare älskar gula maskrosor
Ljunghonungen som vi skördade en första gång i augusti är nu slut. Närmsta 10 dagarna ska vi slutskörda våra sista Bigårdar för denna bi och honungssäsong. Vi hoppas att bina har lyckats samla in lite mer Ljunghonung andra halvan av augusti och september. Vi kommer att uppdatera er om läget här på hemsidan så snart vi vet hur det ser ut.
Nu har vi skördat säsongens sista Bigårdar! Från Hökensås i Tidaholms kommun. Det har inte varit ett gott ljungdrag i Ljungbigårdarna i år. Bina har varit där, men det har inte märkts av i bikuporna.
Men i den sista bigården hade de lyckats samla in en hel del! Det kan verkligen variera lokalt från en plats till en annan om platsen ger honung eller inte! Även på korta avstånd. Nu ska honungen slungas, och sedan ska Ljunghonungen särslungas efter att den perforerats i en Sjölies Ljunghonungslossnare, innan den kan silas och tappas på burk. Så det dröjer någon vecka till, men sedan har vi åter Ljunghonung till salu!
Vi har varit lite oroliga ett tag nu för att Ljunghonungen skulle vara slut för i år, men sista trogna bigården levererade igen! Det är vi enormt tacksamma för!
Nu är alla Bigårdarna skördade för i år! Så den sista nyslungade honungen hämtades hem från bina igår och slungades idag söndag. Så ni som vill köpa årets sista nyslungade Färskhonung, pass på nu!
Vi kommer att tappa upp lite extra burkar på lager så vi har relativt nyslungad honung även till nästa tisdag den 5 oktober, om några skulle missa att beställa nu innan tisdag. Det blev ju informerat här med lite kort varsel. Men därefter är årets nyslungade Färskhonung slut och vi får hålla oss till godo med vanlig lagrad honung till nästa sommar och bisäsong.
Nu finns det också återigen nyslungad och nytappad Ljunghonung åter på lager! Men dröj inte för länge med att beställa. För vi fick endast en liten skörd från en enda bigård i år, så den kommer med stor sannolikhet att sälja slut redan nu i höst.
Nu har årets Ljunghonung tagit slut! Vi fick endast en liten skörd 2021. Vi hoppas 2022 ger mer Ljunghonung!
Den honung som nu finns kvar på lagret och i webbshoppen är en vanlig ljus och fast bredbar honung på 500g glasburk.
Det är en blandning av försommarhonung från maj och juni och högsommarhonung från juli och augusti. Bina har framförallt samlat den från Maskros, Raps, fruktträd, Blåbär, Hallon, Blåklint, Åkerböna, Mjölkört, Tistel, Klöver och Lind.
Den är ljus, mycket god och bredbart krämig. Den är varsamt hanterad vid slungning och tappning och har enbart värmts en gång under omrörning till max 37 grader för att den ska kunna tappas på burk vintertid. Den är inte lika nyttig och hälsosam som vår färska nyslungade honung sommartid är, men den är fortfarande nyttig. Ät av den regelbundet i förebyggande syfte att motverka förkylningar och halsont. Honung används som folkmedicin i hela världen och har gjort så i tusentals år. Det är ingen myt att honung är en hälsosam näringskälla. Honung är en ren naturprodukt som både bin, djur och vi människor har ätit av i tusentals år för dess alla goda egenskaper. Så ät honung i vinter! I lagom mängd såklart! Det är både nyttigt och gott!
Välkommen med din beställning!
Vi vill också passa på att önska alla våra kunder en God Jul och ett Gott Nytt År!
Gott nytt år! Nu ser vi fram emot 2022 och den stundande våren! Först får bina lite välbehövlig vintervila. Men snart vaknar naturen igen!
Passa på att beställ vår underbara honung från 2021 i webbshoppen. Den är fantastiskt fin och god! Webbshoppen är alltid öppen och vi levererar och skickar ordrar varje tisdag, året om, till hela Sverige!
Den sista skörden för året brukar hämtas i augusti. Inte alla år men under våra senaste år har vi lyckats få ljunghonung. En till färgen brun/röd honung som smakar mer åt det kryddiga hållet. Honungens färg och smak tillskrivs vart bina hämtat nektar ifrån och beroende på väder och vind så kan ljungen stå ljuvlig i backen och locka våra bin. Ljunghonungen blir därför en delikatess som bara kan njutas under hösten. Den är perfekt i kombination med andra svenska råvaror som är i säsong under hösten, såsom lök, kål och rotsaker. Kombinationen mejeriprodukter, mjölk och grädde och honung kommer också alltid att leverera!
Tillsammans med kocken och råvarunörden Stefan Eriksson har Svenska Bin gjort en djupdykning i ljunghonung från hela landet och tagit fram en receptsamling med honungsrecept på den svenska skatten, Ljunghonung.
Stefan Eriksson arbetar även med utvecklingsprojektet Exceptionell råvara och har ansvarat för råvarorna i tävlingen Årets Kock, som han själv vann 2005. År 2008 komponerade han Nobelmiddagen och 2020 startade han Restauranglabbet med målet att bli världens mest hållbara krog.
Passa på! Just nu kör vi kampanjpris när du beställer 10 burkar 500 g honung! 20 % rabatt på ordinarie pris. Gäller så länge lagret räcker och en begränsad tid framöver.